Stappenplan mozaïeken, gereedschap, materialen en technieken

DSC05688

 

Tijdens de schilder- en mozaïek inloopdag kwam de vraag of wij ook wat tips en trics op onze website willen plaatsen zodat men dit thuis nog eens kan nalezen.

Hanneke en Leonie (die ook tijdens deze middag tekst en uitleg gaven) hebben voor jullie e.e.a. op papier gezet zodat jullie ook thuis verder kunnen met mozaïeken. Uiteraard kunnen jullie via deze site reageren of vragen stellen. Daar waar nodig zullen zij hierop antwoorden.

 

Benodigdheden:

Gereedschap
Kniptang
Knabbeltang
Lege plastic bakjes voor het mengen van lijm en voegmiddel
Eventueel plastic handschoenen
Oude klantenpasjes
Schuursponsje
Hamertje, oude houten lepel om voegmiddel te roeren
Oude handdoeken en lapjes

Materialen
Tegeltjes om stuk te slaan (bij de tegelhandel of speciaalzaken)
Glasmozaïek
Tegellijm
Houtlijm
Ondergronden zoals watervaste multiplex plaat, oud tafeltje, stoeltje, dienblad, dik piepschuim (wel met speciale lijm) e.d.
Kleine schilderdoekjes
Voegmiddel, wit, antraciet
Acrylverf om witte voeg te kleuren

Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Speciale materialen zijn natuurlijk duurder dan een gewoon vierkant badkamertegeltje. In Breda kun je bij de tegelgigant (achter de Praxis) tegeltjes per stuk kopen in veel verschillende kleuren.
Via internet zijn de mooiste glasmozaïeken of kralen te koop. Afbeeldingen kun je ook op internet in overvloed vinden.

Veiligheid:
Let op met knippen dat er geen stukjes rondvliegen. Het knippen kun je het beste binnen een plastic bakje doen. De kleine scherfjes vallen dan onder in het bakje.

Voor het knippen van kleine stukjes kun je het beste de knabbeltang gebruiken. Om goed recht te knippen gebruik je de kniptang en voor grotere rechte stukken kun je een tegelsnijder gebruiken.

grijs klein 1

 

Vierkante tegeltjes kun je tussen een oude handdoek met een hamer in grillige vormen stukslaan.

Denk er aan dat je ze aan de achterkant stukslaat omdat anders het glazuur stuk kan gaan.

 

 

Objecten voor buiten:
Altijd met tegellijm werken!

Om de ondergrond beter water- en vorstbestendig te maken eerst meerdere malen insmeren met verdunde houtlijm; ook de achter- en zijkanten.

Wil je het mozaïek op gaan hangen is het handig om van tevoren de gaten te boren en daar omheen je mozaïek te plakken. Na het voegen goed door en door laten drogen (binnen i.v.m. wit uitslaan van de voegen) voor je het buiten zet of hangt.

huisnummer 2              vogels 

 

Mozaïek voor binnen kan met houtlijm vastgemaakt worden omdat het niet met vocht of vorst te maken heeft. Het werkt ook uitstekend op kleine schilderdoekjes. Let wel op dat je niet al te grote stukken gebruikt en dat de rand goed aansluit i.v.m. voegen.

Het schilderdoekje kan ook van tevoren geschilderd worden zodat de kleur van de verf dienst doet als voeg!

dienblad2

De kleur van de voeg is afhankelijk van smaak maar donkere voeg laat lichte kleuren beter uitkomen. Witte mozaieksteentjes vallen weg als je witte voeg gebruikt.

fruitschaal

dolfijn

 

 

Je kunt de witte voeg ook kleuren met acrylverf in de gewenste kleur.

      

                         glasmozaiek

 

 

 

Glasmozaïek

Glasmozaïek heeft een langere droogtijd dan tegeltjes van keramiek. Is het glas helemaal transparant en is de ondergrond niet zo mooi, dan kun je die eerst schilderen. De kleur van de verf schijnt dan een beetje door het glas heen. Met glasmozaïek goed oppassen bij het knippen want de scherfjes zijn erg scherp!

 
kim moz klein 2Voegen

Als je klaar bent met alle stukjes verlijmen kan het voegen beginnen. Meng het voegpoeder met beetjes water aan tot je een smeuïg papje hebt. Vul hiermee alle voegen (handig om daarvoor een oud klantenpasje te gebruiken). Laat de laag een beetje aandrogen en dan begint het leukste werk. kim moz klein 3

Schraap voorzichtig het overtollig voegmiddel weg (met hetzelfde pasje); doe dit met beleid zodat je niet de voegen weer leegmaakt. Is het ergste weggepoetst dan weer verder laten drogen (binnen!) Als het echt droog is kun je met een vochtig sponsje en/of doekje alle voeg- en eventuele lijmsporen afpoetsen.

 

En nu…veel plezier en aan de slag!

 


192 reacties op “Stappenplan mozaïeken, gereedschap, materialen en technieken

 • Wil

  Ik heb even een vraag, wat voor hout als ondergrond voor de mozaiek kan ik het beste gebruiken? Ik heb multiplex gekocht, maar nu twijfel ik of dat wel goed is.
  Al vast bedankt voor u antwoord.
  Met vriendelijke groet wil Ravensbergen.

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Wil

  multiplex is een prima ondergrond. Voor gebruik buiten wel goed insmeren met verdunde houtlijm. Ook de zijkanten.

  Succes!

 • robbert

  Beste, kan ik dit ook op beton doen of moet daar een speciale lijm voor gebruiken ik wil een betonnen trap mozaïeken.

 • Leonie

  Dag Robbert

  ik heb je ook via email geantwoord. Gebruik vooral niet al te natte voeg en een gewone tegellijm. Het beton moet door en door droog zijn om barsten te voorkomen en ontvet om goed te kunnen hechten.
  Hopelijk stuur je een foto als het klaar is. Succes!

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Lizette

  ik ook via je privemail geantwoord.
  je kunt eigenlijk allerlei soorten tegels gebruiken maar de ondergronden en soorten lijm zijn wel belangrijk. Laat je weten wat je van plan bent te gaan maken dan kan ik gerichter antwoord geven.

 • Theo Commandeur

  Ik wil buiten een stukje muur mozaieken. Ik gebruik voor binnenwerk badkamertegels. Kan dat ook voor buiten? Ik heb eens een betonnen parasolvoet versierd, daarvan zijn van veel vierkantjes rondjes uitgesprongen precies uit het midden. Dat ding blijft in de winter buiten. Kan je buiten zulke tegels gebruiken op een verticaal oppervlak?

 • Mirjam Thomas

  Hallo,
  Ik heb een torso van hard kunststof, kan ik deze mozaïken? En welke lijm kan ik daar dan het beste voor gebruiken? Hij komt binnen te staan.
  Alvast bedankt voor uw antwoord.
  Mirjam

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Mirjam
  natuurlijk kun je dit met mozaiek bewerken. Let wel op dat je bij rondingen de stukjes goed knipt zodat ze overal contact maken met de ondergrond. Ik zou het met siliconenlijm doen omdat de ondergrond van kunststof is.

  Succes en veel plezier

 • Yanthe Hamer

  Goedemiddag,

  Ik wil in mijn nieuwbouwhuis een stuk muur versieren met mozaïek. Waar moet ik opletten en gebruiken?

  Groet, Yanthe

 • Esther

  Wat een geweldig initiatief is deze site! Ik zou de houten schutting in de tuin willen mozaïeken met de tegels die over zijn uit de badkamer. Kun je verticaal mozaïeken? Kan het met de tegels voor binnen? Hartelijke groet, Esther

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Esther

  Ik heb naar je prive email gereageerd. Wat een uitdaging om een schutting van mozaiek te voorzien!

 • Marlinda

  helemaal leuk zo deze tips kun je mij mischien vertellen of je ervaring hebt met buiten mozaiek ? Ik heb glasmozaiek gemaakt en als advies voorstrijken met eurocol en dan syliconelijm gehad . Echter laat er na een jaar al veel los terwijl de ondergrond steen is. kun je mij mischien een tip geven wat te gebruiken ?of geef je technieschre curcussen boekadvies?

 • Jacqueline

  Zo jammer dat alle antwoorden naar privémail gestuurd worden. Zijn allemaal vragen waar ik graag het antwoord op gelezen zou hebben. Vooral hoe plak ik keien op een oude betonnen put buiten??? Ingesmeerd met een middel zodat de beton niet meer zuigt.
  Kan ik buitenstoeltjes met mozaïek insmeren met bepaald soort lak zodat ze vorstvrij worden en niet kapot springen. Heb de stoeltjes gemaakt op betontriplex (die ik vooraf heb ingesmeerd met boten lak) en gevoegd met vorstbestendige cement. Nu bezig met handbeschilderde dikke gebakken tegels uit Italië en Frankrijk voor een muurplaat buiten? Waarmee voegen en waarmee behandelen tegen vorst???

 • Agi

  Hoi. Ik wilde mijn canvas met spiegel versieren. Welke lijm kan ik het beste gebruiken. En eerst wil ik de canvas een kleur geven. Welke verf is geschikt voor canvas. En welke voeg.
  Hartelijk dank voor uw reactie

 • Monique

  Helaas is onze ‘mozaiekexpert’ door een ongeval tijdelijk niet in staat om een reactie te geven. Uiteraard gaan wij dit z.s.m. oplossen maar op dit moment blijven we je het antwoord nog even schuldig. Excuses hiervoor.

 • Monique (Kleur je Lente)

  Beste Jacqueline. Dank voor je reactie op onze website. We hebben je reactie met belangstelling gelezen en je kritiek ter harte genomen. We zouden de reacties inderdaad op internet moeten plaatsen zodat iedereen dit kan lezen. We hebben vooral gedacht aan degene die de vraag stelde en we wilden die dan ook direct beantwoorden. Dit is zeker een verbeterpunt waar we mee aan de gang gaan. Dank daarvoor.

 • Maaike Luth

  Hallo, ik wil een huisnummer bord maken, ca 50x40cm, voor ons nieuwe huis. Dit is dus buiten. Wat voor ondergrond /plaat is dan het meest handig?

 • Monique Vermeulen Post author

  Tip van onze mozaïek expert: “Ik heb een huisnummer op mdf plaat gemaakt. Zorg wel dat alle randen goed gedicht zijn zodat er geen water tussen kan komen. Voegen met niet al te natte voegmiddel, beter 2 keer een dun laagje dan 1 dikke. Zo kun je zien of er geen gaatjes (dat zijn luchtbelletjes) meer inzitten”.

 • Monique Vermeulen Post author

  Tip van onze mozaïek expert: Alles op beton moet met een siliconenmiddel dichtgemaakt worden. Handgebakken tegels zijn volgens mij niet vorstbestendig omdat ze poreus zijn. Misschien zit er een beschermlaag op; dan kan het wel. Dit voegen met gewoon voegsel en zorgen dat er geen luchtbelletjes in zitten! De boven-, onder- en zijkanten goed afdichten met eventueel siliconen.

 • Monique Vermeulen Post author

  Voor spiegelglas moet je speciale spiegellijm gebruiken anders wordt de spiegel dof.
  Voegen met elastische kit. Verven kan in alle soorten, acryl, olie of aquarel op canvas.

 • Sandy Goedhart

  Goedemorgen,
  Wij willen gemetselde bakken (waarover ook gelopen wordt) bovenop gaan mozaïeken. Deze zijn opgevulde met goed aangestampt zand. Mijn idee is om hierop een laag cement te gieten en daar de steentjes in te drukken.
  Kan dit ook, of moet het cement eerst geheel drogen om vervolgens de steentjes er op te lijmen?
  Alvast bedankt voor reactie.

 • Leonie(Kleur je Lente)

  Je suggestie kan goed. Ik zou de steentjes niet te klein nemen omdat er ook op gelopen wordt. Zoek een droge dag uit omdat de cement dan al uit kan harden voordat er regen o.i.d. op komt. Snelcement kan ook maar dan moet je erg snel werken.
  Bedenk het patroon van tevoren zodat de stenen vlot in de natte cement gelegd kan worden, zorg ook dat er geen luchtbelletjes tussen de stukken steen komen om te voorkomen dat er scheuren ontstaan. Loop alles met een vochtige spons na.

 • Erik Most

  Hallo,

  Het lijkt mij tof om binnen mijn toilet muren volledig van een mozaïek te voorzien. Een uitdaging, maar ik heb ook een idee om er een leuke verassing voor mijn gasten van te maken. Ik heb echter nog geen ervaring met mozaïek maken. Waar moet ik beginnen? Over het maken van kleine mozaiken op multiplex heb ik al wel info gevonden. Maar waar vindt ik info voor het bedekken van binnenmuren met een mozaïek?

  Groeten Erik

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Erik

  Leuk om je toilet zo te versieren. Je kunt er vanuit gaan dat je gewoon gaat ‘tegelzetten’ maar dan in mozaiekvorm. Zorg dat de ondergrond glad is en maak de voegen niet te groot omdat in toiletten makkelijk schimmel op de voegen kan komen. Maak je ontwerp eerst op papier en maak de stukken tegel niet te groot. Om het makkelijk te maken kun je de tekening overbrengen op de muur zodat je de kluts niet kwijtraakt tijdens het mozaïeken. Gebruik gewone tegellijm en voegmiddel van de bouwmarkt. Denk er aan dat witte voeg wegvalt als je witte tegelstukjes gebruikt. Meestal is antraciet een betere keuze of meng het voegsel met een kleur naar keuze dmv acrylverf. Meng wel voldoende want het is lastig om hetzelfde effect te krijgen bij een volgend mengsel. Verder zou ik je aanraden geen hele muren te doen maar een ontwerp kiezen dat je verder omringt met gewone tegels. Succes en als het gelukt is zien we natuurlijk graag een fotootje!

 • Cora Jansen

  Ik wil een boekenkastzijkant mozaieken met vlinders van glasmozaiek, opgevuld met mozaiek van mosa’tegels. Kan ik de kastwand laten staan of gaat de mozaïek dan verschuiven?

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Cora

  Ik denk dat ik weet wat je bedoelt. Waarschijnlijk toch handiger om de kast neer te leggen. Zeker als je gaat voegen omdat anders de boel wel eens kan gaan druipen. Succes!

 • c nieuwmeijer

  hallo, ik heb een betonnen tafel gestort in een mal achtkantig[ diagonaal van punt tot punt 168 cm] op een ronde zuil vast verankert in de grond niet te tillen of te kantelen hierop wil ik een windroos op mozaieken met tussen de pijlen dansers deze wil ik vooraf op een matje plakken zoals badkamer mozaiek tegels zijn deze matjes verkrijgbaar? zo ja hoe te handelen? . De tafel is te groot om kleine figuren makkelijk hierop tevormen Bij voorbaat hartelijk dank met
  Vr Gr cor nieuwmeijer

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Emmie
  Dat kan heel goed. De Steen moet wel goed droog zijn. Als je twijfelt kun je de baksteen een poosje binnen leggen om goed te drogen. Lijmen met gewone tegellijm van de bouwmarkt, niet te nat, en volgende met voegmiddel. Ook de voegen niet te nat maken en goed invegen. Ik ben benieuwd wat je er van gaat maken, succes!

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Cor, matjes van kleine steentjes zijn ook te verkrijgen. Aan de onderkant zit dan papier of een soort nylon. Je werkt wel met 1 kleur als je de matjes in zijn geheel wilt gebruiken. Je kunt ook stroken knippen of snijden van de matjes. Als je goed kijkt naar de grote mozaieken van Gaudi of op Gran Canaria dan zie je dat ze ook, vooral op rondingen, met wat kleinere stukken werken zodat je geen breuk op de ronding krijgt. Veel succes en we zien graag een foto van het resultaat!

 • Paula Bloo

  Hallo,
  Ik heb vogelhuisjes voor buiten beplakt met kapotgeslagen servies. Ik wil het niet voegen. Kan ik het aflakken oid zodat het ook in de winter buiten kan blijven hangen?

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Paula,
  Het ligt er aan hoe breed de voegen zijn. je kunt het eventueel ook met epoxy ( soort hars) opvullen. Als er vocht onder de tegels komt gaat het bij vriesweer zeker breken,
  Succes

 • Jorick

  Hallo Leonie,
  Ik heb ook een vraag over mozaiek. Wij gaan als cadeau een mozaiek plaat geven van 125 x 55 cm. De plaat van mozaiek zal in een ijzeren frame zitten en onder een hoek van 60 graden omhoog staan. Deze plaat zal tevens buiten komen te staan. Wat is de beste lijm die we hier voor kunnen gaan gebruiken? En moeten we verder nog ergens rekening mee houden? Ik kan foto’s van het ijzeren frame aanleveren als je wilt.

  Groetjes,
  Jorick

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Jorick, wat een leuk idee! Op wat voor plaat ga je dit doen? Watervaste multiplex is heel geschikt zeker als je hem aan alle kanten met verdunde houtlijm insmeert (meerdere keren) zodat er geen vocht in kan komen. Een metalen frame helpt ook om het vocht tegen te houden. Afhankelijk van de soort plaat, als het bovenataande is, kun je gewoon tegellijm gebruiken. Als je met glasmozaiek gaat werken kun je ook voor transparante siliconenkit kiezen. Als je nog vragen hebt hoor ik het graag.

 • Felicity

  Hallo.

  Ik wil onder mijn overkapping buiten een boedha mozaïeken van 16 a4tjes.ik krijg alleen mn patroon niet getransfereerd. Ik heb geprobeerd om met een drempel in te kerven, carbonpapier en nu wou ik de tekenige opdelen muur plakken en dan mozaïeken. Kan dit?

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Felicity,

  als ik het goed begrijp vindt je het lastig om je patroon over te brengen op de muur. Wil je dit rechtstreeks op de muur doen? Je kunt ook overwegen om het patroon eerst op een plaat over te brengen en te mozaieken en die plaat dan op te hangen. Is de muur order de overkapping een gemetselde of gestuuct? De ondergrond is namelijk belangrijk voor het soort lijm dat je moet gebruiken. Om gericht advies te kunnen geven heb ik dus wat meer informatie nodig. Voor het patroon kun je bij een goede copyshop de A4 tjes tot 1 groot vel later maken.

 • gerda dijk

  Hallo,
  Enige jaren geleden hoorde ik dat, als je een mozaikwerk maskt voor buiten je er op moet letten dat je vorstbestendige tegeltjes moet gebruiken.
  Mijn vraag is; hoe kan ik vorstbestendige tegels herkennen?

 • gerda dijk

  Hallo,
  Enige jaren geleden hoorde ik dat, als je een mozaikwerk maskt voor buiten je er op moet letten dat je vorstbestendige tegeltjes moet gebruiken.
  Mijn vraag is; hoe kan ik vorstbestendige tegels herkennen?

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Gerda
  Keramische tegeltjes zijn niet vorstbestendig maar alles dat geglazuurd is wel. Ook dat is natuurlijk relatief. De duurdere moza tegels zijn sterker dan de goedkopere.

 • Kim

  Ik wil graag de badkamer mozaïeken muren en vloer in 1 kleur nog tips? Las hierboven dat het afgeraden werd om een hele muur te mozaïeken .

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Kim

  Ik weer niet hoe Vaal je al mozaiek gemaakt hebt, het kan je ontmoedigen om een hele muur te maken.
  Het wordt misschien ook wat druk. Ik zou adviseren om een leuk patroon aan te brengen en rondom het figuur of patroon effect tegels te maken. Zorg wel dat de tegels die je gebruikt gesxhikt zijn voor vochtige ruimtes en vroeg met watervaste kit omdat gewone voeg gemakkelijk door het water kan gain scheuren of schimmelen. Succes!

 • Helen

  Hallo, ik ga een beton vijverbak in de tuin plaatsen en wil de buitenlanden mozaïeken. Welke lijm kan ik hier het beste voor gebruiken? En wanneer ga ik voegen? Als alle 4 de zij kanten klaar zijn of kan dat per zijkant? Het werkstuk staat dus buiten en hier ben ik natuurlijk ook wel een paar weken mee bezig. Moet ik het steeds afdekken (tegen regen)? Hoor graag en dank vast voor je reactie. Groet, Helen

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Helen
  Als het mogelijk is zou ik de bak binnen van mozaiek voor zien ivm vocht door de regen. Als je alles klaar hebt dan in 1 keer voegen. Gebruik wel vorstbestendige tegels, gewone tegellijm van de bouwmarkt en voegmiddel dat je ook bij de bouwmarkt kunt halen. Denk goed na over de kleur van de voeg. Donkere voegen laten de lichte tegelkleuren goed naar voren komen en andersom laat lichte of witte voeg de donkere tegels meer spreken.
  Succes!

 • Dee

  Hoi, ik heb 2 houten tafels voor buiten die ik wil mozaiken. Vragen: is het zinvol het hout eerst te beitsen? Welke lijm gebruik Ik? Welk voegmiddel (Ik lees over watervaste kit, is dat handihandig?) En is het een optie het tafelblad met mozaik erop te beschermen of anderszins te beschermen? Ik gebruik mosa tegels trouwens (voor binnen dus)

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Dee

  Is het hout van de tafels goed door en door droog dan zou ik ze een paar keer met verdunde houtlijm insmeren tegen het indringen van vocht.
  Als ze buiten komen te staan zou ik toch kijken naar andersoortige tegels dan binnenwerk. De bouwmarkt weet wel welke je het beste kunt gebruiken gewoon met tegellijm en voegen met gewone tegelvoeg. Dit is er in wit, zwart en anthracite. Je kunt de voeg ook kleuren met acrylverf maar dan moet je in 1 keer voldoende maken omdat je anders kleurverschil krijgt.
  Je kunt natuurlijk ook met siliconenkit gaan lijmen maar dit is wel veel duurder. Succes en laat je wat weten als het klaar is?

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Saskia,
  Als je met kinderen iets wilt doen zou ik gewoon lijm bij de action halen voor mozaiek. Niet duur en het werkt prima! Het zijn handige flesjes die prima lijmen. Voegen kan maar als ze de mozaiekstukjes tegen elkaar aan lijmen hoeft dit niet eens. Veel plezier

 • sandra

  Hallo Leonie,

  Er is een idee geopperd om voor het afscheidscadeau van gr 8 stoeptegels te mozaieken voor op het schoolplein of als zitting op een stenen bankje te plaatsen. Wat voor materialen moet ik hiervoor gebruiken? En moet ik nog ergens op letten? Ik las al iets van ondergrond aantal x insmeren met verdunde houtlijm alvorens te mozaieken. Daarna vastplakken met tegellijm en invoegen met gewoon voegsel wat je ook binnenshuis gebruikt? Moet/kan het daarna nog geïmpregneerd worden?
  En vorstbestendige tegels gebruiken? Heb ik nog speciaal gereedschap nodig of is alleen kapotslaan voldoende? En worden de zijkanten dan niet erg poreus omdat daar geen beschermend glazuurlaagje meer op zit? Alvast heel erg bedankt voor je antwoord! Mvg Sandra

 • Leonie Krusemeijer

  Hoi Sandra,
  Wat een leuk idee! De stoeptegels moeten wel door en door droog zijn (poosje binnen liggen) Je kunt op beton of steen met gewone tegellijm werken en voegen met gewoon voegmiddel. Pas op met gaatjes en luchtbelletjes want daar kan vocht in komen. Je kunt de tegels gewoon stukslaan onder een oude handdoek met de glazuurkant naar beneden om besxhadigen te voorkomen. De zijrand rondom ook goed invoegen of met siliconen(kit) waterdicht maken.
  Veel succes en plezier met dit project!

 • jessica

  Beste,

  Kan ik een dienblad wat ik gevuld heb met mozaiektegeltjes en gevoegd heb met voegmiddel ook aflakken zodat het voegsel niet loslaat? en wat voor lak gebruik ik hier het beste voor?

  En als ik het voegmiddel wil kleuren, doe ik hier dan gewoon wat verf doorheen en thats it? of is hier een bepaalde samenstelling voor?

  Grts Jessica

 • Leonie Krusemeijer

  Je kunt het dienblad met vernis afwerken, dit maakt de voeg zeker dicht! Dit kun je ook in spuitbussen krijgen.
  Kleuren van de voeg kun je met pigmentpoeder of gewoon met acrylverf. Maak wel in een keer voldoende want het is moeilijk om twee keer precies dezelfde kleur te mengen.
  Succes!

 • Esmee

  Hi Leonie,

  Jouw website is precies waar ik naar zocht! Ik heb een houten tafel die ik op het blad en rondom wil gaan betegelen. Hiervoor heb ik mooie vellen met glas mozaiektegels besteld. Wij zouden graag siliconenkit gaan lijmen.

  Wat zou je aanraden voor deze tafel? Het is voor binnen, maar ik wil ook dat de tafel bestand is tegen het knoeien van drank. Moeten we eerst houtlijm gebruiken? En kan ik het beste met de rand beginnen?
  Heb je ook producten die je hiervoor aanraadt?

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Esmee, wat een ambitieus project! Als de tafel voor binnen is hoef je niet met houtlijm voor te werken. Als de tafel erg oud is kun je dit wel doen zodat alle kiertjes dicht zijn.
  Als je ook de rand wilt doen, zorg dan dat de naad tussen blad en rand goed dicht gemaakt wordt met de siliconen, dit is het kwetsbaarste stuk namelijk.
  Na het voegen kun je voor extra bescherming een vernislaag aan brengen . Graag bij de bouwmarkt naar de juiste siliconen lijm voor glas!
  Veel succes en ik hoor graag of het goed gelukt is.

 • Jacqueline van Harlingen

  Hoi, ik heb een paar jaar geleden mijn tuin-boombank gemozaiekt. Heel mooi en leuk. Maar toen gewoon binnentegeltjes gebruikt. Ik heb ‘m niet iedere winter ingepakt tegen de vorst. Nu toch veel schade. Ik wil ‘m opnieuw gaan mozaieken, maar dan buitentegels gebruiken. Ik wil over de oude mozaiek heen gaan werken, kan ik de oude mozaiek ’t beste nog ergens mee insmeren en met wat dan?

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Jacqueline

  Als de tegels los zitten zou ik ze er toch afhalen. In ieder geval een flinke laag tegellijm zodat alle kieren en naden dicht zijn voor je er andere tegels op gaat zetten. Je kunt ook de oude laag met siliconenlijm (vorstbestendige nemen dan) insmeren, laten drogen en dan met de buiten tegels aan het werk. Succes!

 • Jacqueline van Harlingen

  Dankjewel voor de tip en advies Leonie. Weet iemand ook waar voor een redelijke prijs buitentegels in felle kleuren te koop zijn? Groetjes jacqueline

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Jacqueline,

  Ik weet alleen in mijn woonplaats Breda de tegelgigant. Misschien toch gewoon googlen om iets in jouw buurt te vinden. Succes en als het klaar is zien we graag een foto!

 • Anja Maas

  Toptips! Dank hiervoor. Als je gaat lakken, lak je dan alleen de voegen of ook de tegeltjes?

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Anja,
  Als het mozaiek met tegels voor buiten(vorst en vocht bestendig) zijn, hoef je daar niets overheen te doen, het mag wel. Dan kun je kiezen voor matte of hoogglans, net wat je mooi vindt!
  Succes!

 • Anja Maas

  Dag Leonie. Dank voor je reactie. Het is voor een tafeltje binnen voor het geval er drinken over heen gaat. Mijn vraag was of je het helemaal moet lakken of alleen de voegen. Of is het helemaal overbodig?

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Anja,

  Dan is het niet nodig. Zorg wel dat eerst alle voegen goed droog zijn en kijk goed of er geen luchtbelletjes(gaatjes in de voegen) zitten.

 • Jolijn

  Hoi, ik wil een spiegel op een grote mdf plaat plakken en de randen eromheen ( 15cm breed) met mijn overgebleven glasmozaik matjes van de badkamer ( 0,4mm dik) beplakken. Waarmee kan ik dit plakken het beste doen?
  Groet Jolijn

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Jolijn, Je kunt ze met gewone tegellijm plakken maar de mozaiek lijm van de Action werkt ook prima. Denk je er aan dat je een spiegel met speciale lijm moet bevestigen anders wordt hij zwart.
  Denk er ook aan om de zijkanten goed af te dicht een, met watervaste kit of zo. Zeker als je hem in een vochtige ruimte wilt hangen.
  Succes!

 • Hanneke Tonkens

  Hallo Leonie
  ik wil graag op een cortenstalen ondergrond mozaiek maken, kan ik het lijmen met cementlijm, net als op stenen? Het moet vorst- en water bestendig zijn.
  als je me wil adviseren graag,
  groeten Hanneke Tonkens

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Hanneke
  Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen ervaring heb met metalen ondergronden. Ik denk dat het met siliconenkit kan maar zou toch bij de bouwmarkt vragen of dit verlijmbaar is tussen mozaiek en staal.
  Sorry dat ik je niet verder kan helpen.
  Succes

 • Emmy

  Ik ben sinds kort begonnen met mozaiek, nu wil ik mozaiek op een ronde tempex bal maken, heb er een gemaakt met glasmozaiek maar na het invoegen laten steentjes los, ik heb mozaieklijm gebruikt. ? Tevens blijven voegresten in de glasmozaiek achter ( zilvergrijze voeg ) hoe kan ik dit schoon krijgen al van alles geprobeerd, graag zie ik u reactie en ben zeer benieuwd.

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Emmy, op tempex hecht alleen siliconenlijm. Ronde vormen zijn erg lastig zeker in het begin. De siliconen zijn transparant en zie je na droging niet meer. Je kunt proberen om de glasmozaiek in heet water met soda schoon te krijgen.
  Succes

 • Maaike

  Hallo,
  Ik wil een rugleuning van een bankje gaan mozaiken.
  Het de rugleuning is gewoon van betonnen blokken.
  Wat voor lijm en voegmiddel heb ik hiervoor nodig?

 • Leonie Krusemeijer

  Dag .Maaike
  zorg dat het beton goed droog is voor je begint. Je kunt met gewone tegellijm werken en voegen met voegspecie. Zorg dat je werk niet nat wordt als je nog bezig bent en voeg alle naden goed dicht.
  Succes

 • Maaike

  Oke bedankt!
  Moet ik het nog ergens mee insmeren na die tijd voor bescherming of is dat niet nodig?
  En ik neem aan dat ik echt buitentegels hiervoor moet gebruiken ook rekening houdend met de winter.

  Gr Maaike

 • Maaike

  Oke bedankt!
  Moet ik het nog ergens mee insmeren na die tijd voor bescherming ook rekening houdend met de winter of is dat niet nodig?
  En ik neem aan dat ik echt buitentegels hiervoor moet gebruiken?

  Gr Maaike

 • Danielle

  Wat een leuke site met goede tips!

  Ik heb stenen klompen die opgehangen kunnen worden als planten/bloem bak. Deze wil ik gaan voorzien van mozaiek. Het is de bedoeling dat ze buiten komen te hangen.
  De werkjes die ik heb gemaakt zijn allemaal voor binnen geweest en daar heb ik mosa tegels voor gebruikt. Is er een bepaald merk welke ik het beste voor buiten kan gebruiken? ik werk het liefste met keramiek i.p.v. glas.
  De klompen zijn ook glad, kan ik daar gewoon gelijk tegeltjes oplijmen of moet ik eerst opruwen of ergens mee insmeren?
  Ik begrijp uit de tips hierboven dat ik in ieder geval tegellijm moet gebruiken?

  Groetjes Danielle

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Danielle, Mosa is mooi maar niet geschikt voor buiten. Graag aan de tegelleverancier om keramieken tegels voor buiten. Of keramisch hele maak vorstbestendig is durf ik niet te garanderen. Je hoeft de klompen niet op te ruwen en tegellijm is orima. Zorg bij de rondingen voor niet al te grote stukken zodat de hechting goed is. Voor de zekerheid kun je e.e.a. Met vernis of transparante siliconen lijm insmeren.
  Succes!

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Maaike
  Zorg voor zorgvuldige droging zodat de voegen geen vocht opnemen. Eventueel kun je zo als ik bij meerdere reacties aangeef, afwerken met siliconen lijm. Die is er ook in transparant zodat de kleuren goed blijven.
  Gebruik zeker vorstbestendige tegels om vorstschade te voorkomen.

 • Clara

  Hoi, wat een toegewijde antwoorden allemaal. Ik wil graag een mozaiek maken op de vensterbank van mijn vakantie huisje. Dat is gemaakt van een soort materiaal dat vergelijkbaar is met een aanrechtblad. Van dat geperste hout met een plastic laagje erover. Ik vraag me af of het voegsel daarop kan hechten en vooral op het ( verticale ) randje van de vensterbank. Hoe zorg je dat je voegsel hier niet afdruipt…

  Groeten Clara

 • Leonie

  Dag Clara
  Wat een leuk idee! Ik zou het blad lichtjes opschuren voor een betere hechting.
  Het voegmiddel moet je niet te dun maken, denk aan pindakaas Dan kun je de verticale rand ook goed invoegen. Succes!

 • Geoske

  Wat een fijne site, met een hoop informatie!
  Ik heb ook een project in de planning: Ik wil een mozaïekvlinder maken op de keldervloer (ong 1,5 maal 1,5 moet het mozaïek worden, daaromheen gewone tegels. Het is nu nog een gladde betonnen vloer (ligt er al een paar jaar in). Ik heb alleen ervaring met een kleine mozaïek, dus heb nog wat vragen:
  Moet ik hiervoor (vrolijk gekleurde) vloertegels gebruiken? zijn wandtegels te poreus? (er wordt niet veel gelopen in de kelder) Waar kan ik deze bestellen? ik heb gezocht naar de tegelgigant in Breda, maar die krijg ik online niet gevonden, heeft u daar een website van?
  Kan ik dit in gedeeltes maken, het lukt me waarschijnlijk niet in een dag. ik kan wel meerdere dagen achter elkaar eraan werken. Gewoon tegellijm? watvoor voegmiddel?
  Heeft u verder nog tips waar ik op moet letten? alvast bedankt!
  Groetjes Geoske

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Geoske
  Een betonnen vloer is fijn om op te werken en als hij er al een poos in zit is de ondergrond goed droog. Maak het wel goed stof en vetvrij voor je begint. Als er niet teveel op gelopen wordt kun je allerlei tegels gebruiken. Ik zou eerst een schets maken en die inkleuren zoals je denkt dat past bij jou. Aan de hand daarvan kun je dan tegels kopen. Er zijn diverse sites te vinden waar je tegels kunt kopen zoals: http://www.mozaiektegeltjes-enzo.nl
  Als je steeds een deel met tegellijm insmeert en dat deel afwerkt kun je gerust in gedeeltes werken. Gebruik tegellijm die past bij de soort tegels die je uitzoekt en ditzelfde geldt voor het voegen. Voegen is aan te raden om in 1 keer te doen en dat dan in meerdere dunnere laagjes zodat alle gaatjes goed gevuld zijn. Heel veel succes en stuur een fotootje als het klaar is!

 • Geoske

  Super bedankt voor de informatie!
  Mijn 2 dochters van 4 en 9 gaan me helpen met het ontwerp, zodat t een project van ons allemaal wordt. ik zal foto sturen als het klaar is!

 • Janita

  Zou graag de vensterbanken in mijn woning willen mozaieken. De vensterbanken zijn voorzien van jaren 50 tegels er zitten scheuren in een op sommige plekken gaten. Zou ik deze gewoon kunnen vullen met tegelpasta. En hoeveel tegels/pasta ben ik dan nodig ongeveer. Gaat om 3 vensterbanken van 150cm breed x 15 cm diep en 1,5 cm hoog. Bedankt

 • Ina den Hertog

  Wil graag met de kleinkinderen tegels mozaïeken voor op het graf van mijn man, in zand gelegd.
  Kan ik daar gewone betontegels voor gebruiken en moet ik die rondom voorbehandelen?
  Kan ik het beste glasmozaïek gebruiken en welke lijm en welk voegmiddel? Waar moet ik verder op letten? Vast heel erg bedankt!

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Ina,
  Wat bijzonder! Ik zou in ieder geval zorgen voor vorstbestendige tegels om te mozaieken die je ook op betontegels kunt gebruiken. Dat kun je met gewone tegellijm en voegspecie doen, vraag bij de bouwmarkt wel naar de juiste tegeltjes, glasmozaiek is niet vorstbestendig of je moet het niet erg vinden als er scheurtjes in komen. Als ze in het zand komen te liggen heeft het geen zin om de betontegels voor te bejhandelen. Wel kun je tussen de tegels siliconenlijm doen om te voorkomen dat er vocht tussen komt dat kan bevriezen. Heb je al een voorstelling? Anders kunnen je kleinkinderen eerst met stoepkrijt op de tegels iets tekenen wat ze daarna met mozaiek kunnen invullen. succes!

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Janita
  Wil je over de vensterbank heen gaan of haar je de tegels weg? De hoeveelheid tegels die je nodig hebt ligt aan het formaat dat je gaat gebruiken maar daar kan de bouwmarkt je antwoord op geven.
  Als je erover heen gaat mozaieken zou ik eerst de scheuren met voegspecie dicht maken, dit goed laten drogen en dan met tegellijm het mozaiek aanbrengen. Als de verwarming aan staat moet je wel oppassen dat e.e.a. Niet te hard droog en dan gaat scheuren. Dus of de Kathleen uit of wachten tot het voor jaar! Binnenshuis kun je alle soort een tegels of glasmozaiek gebruiken, voegen met voegspecie.
  Succes!

 • Hillie

  Wat heerlijk dat hier vragen geplaatst kunnen worden! ik zie wel vergelijkbare vragen, niet voldoende antwoord, dus hierbij mijn vraag: Mijn toiletruimte is zojuist keurig gestuukt en dat wil ik tot aquarium omtoveren door gemozaiekte waterplanten, vissen etc. Nu wil ik aan tafel kunnen werken en het later op de muur plakken/bevestigen. Graag hoor ik wat voor ondergrond ik hiervoor kan gebruiken (iets van een vlies?), wat de beste lijmkeuze is en waar ik op moet letten zodat het in 1x goed gaat 😉 Bij voorbaat hartelijk dank!

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Hillie,

  Om in delen op tafel te kunnen werken kun je speciaal gaas gebruiken of op Bruin papier met de indirecte methode. Dit laatste is wel lastig omdat je in spiegelbeeld moet werken. Je drukt de voorstelling die je op het papier hebt geplakt in 1 keer in de tegellijm. Het gaas kun je in de betere hobby winkels of mozaiek websites krijgen. Dit gaas kun je dan per onderdeel vastlijmen en als de lijm droog is, invoegen.
  Succes!

 • Sanna

  Ik wil graag een marmeren buitentafel mozaieken. De tafel zelf is oud, niet mooi meer te krijgen en ook poreus geworden. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Sanna

  Het marmer zou je eerst kunnen impregneren zodat hij niet meer poreus is. Ook kun je dit doen door het blad goed in te smeren met siliconenkit.
  Als het goed door en door droog is kun je aan de slag met mozaiek. Denk er aan dat voor buiten niet alle tegels geschikt zijn en je bij de bouwmarkten naar de juiste tegellijm en voeg moet vragen die bestand is tegen vocht en vorst.
  Succes

 • Sanna

  Dag Leonie,

  hartelijk dank voor je snelle reactie! Met wat voor spul zou ik het dan moeten impregneren?

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Sanna

  Ik zou met een transparante siliconenkit een laag opbrengen en die goed insmeren om het marmer dicht te maken.

 • Hanneke Tonkens

  ik heb een vraag, kan iemand me helpen.
  ik heb mozaiek gemaakt op cortenstaal, met epoxy onderlaag. daarna vorstvrije lijm en voeg. Alles zit goed, de steentjes zitten op hun plek, alles zit vast maar….aan de bovenkant ( de kleurkant ) van de geknipte tegels laat het kleur-laagje los!! Weet iemand hoe dit kan of wat ik er nu nog aan kan doen, insmeren met bootlak,,,

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Hanneke, wat zonde nou!
  Zijn de tegels die je gebruikt hebt misschien niet geschikt voor buiten? Dat zou kunnen verklaren dat de bovenlaag loslaat.
  Misschien kun je het navragen bij de leverancier van de tegels.
  Succes en ik hoor graag of het opgelost is.
  Leonie

 • Els

  Dag Leonie ,Kan ik transparante silicinenkit (koker 310 ml merk spectrum van action)(gebruiken als tegelLI JM om doorzichtige glassteentjes (van de action) te plakken op een houten ondergrond ?grtjs Els

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Els
  Dat kan als je tegeltjes daar geschikt voor zijn. Vraag dit even na omdat niet alle mozaiek bestand is tegen het zuur in siliconen.
  Succes

 • Els

  Dag Leonie ,Dank je wel voor je antwoord !De doorzichtige ronde steentjes(van de Action verpakt in een netje ) zijn van glas .En ik gebruik ook de vierkante glas mozaïek steentjes (ook van de Action verpakt in een emmertje )Weet je of glas tegen siliconen kan ?Grtjs Els

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Els
  Ik denk dat dit niet slim is. De siliconen zullen de kleur van het glas aantasten. Je kunt dan beter met gewone tegellijm aan de slag. Wel goed om het hout eerst een paar keer met verdunde houtlijm in te smeren( ook de zijkanten) zodat het niet teveel vocht opneemt.
  Succes

 • Ingrid

  Hoi Leonie, super deze site!
  Ik wil een best wel grote buitenmuur (beton, 10m2) met mozaïek gaan bekleden in gedeeltes.
  Het leek met gemakkelijker dit gewoon plat op gaas in gedeeltes te maken. Mijn vraag is nu hoe plak ik de tegels vast op het gaas/glasmatten? Neem aan dat het nog niet met tegellijm is. En wat is een nog hanteerbaar formaat om in een keer op te plakken. Wil gaan werken met glastegels en keramische tegels. Alvast bedankt voor je antwoord:)

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Ingrid, wat een klus wil je gaan doen! Ik denk dat de ‘ omgekeerde methode’ het beste is. Dit kun je het beste even via Google opzoeken want is lastig om in het kort uit te leggen. Als tip wil ik meegeven om eerst het patroon op papier/ karton te tekenen en dit dan verder in delen uit te werken. Ben benieuwd hoe het wordt. Foto als het klaar is?
  Succes

 • Do

  Een goedemorgen,
  Ik ben begonnen met het mozaïeken van een gipsbuik. Ik heb hem goed verstevigd. Ik ga tegeltjes en oude spiegel gebruiken.
  Ik heb alleen de tegeltang in huis, kan ik daar ook het spiegelglas mee knippen of heb ik daar een wieltjestang voor nodig?
  De spiegel komt alleen langs de gehele rand van de buik, hoe kan ik de stukjes zo mooi mogelijk knippen o.i.d. zodat get er netjes uitziet?
  Alvast bedankt!

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Do
  Met een tegeltang heb je meer kans op splinters omdat spiegelglas uit laagjes bestaat. Ik zou toch maar een wieltjestang gebruiken en in kleine bewegingen knippen. Denk om een veiligheidsbril want spiegelglas is vlijmscherp.
  Succes Leonie

 • veronique

  Hallo,
  Wat een geweldige vragenrubriek. Ik ben een auto-didact, heb via uitproberen al veel geleerd. Inmiddels het bad op de badkamer opgefleurd tot een strandtafereel, bezig met 50 betontegels (pad in voortuin) en heb nu een vraag. Kan ik een skippybal ook mozaïeken???? Ik zou het met cement willen doen, ivm stevigheid. Of heb je andere suggesties? Alvast dank! Kleurrijke groet, Veronique

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Veronique, dat zal een uitdaging zijn. Een skippybal is van rubber en rond dus denk ik aan siliconenlijm omdat dit glijvast is. Misschien eerst een klein stukje proberen om uit te testen omdat ik nooit eerder op rubber of plastic gewerkt heb kan ik je verder ook niets suggereren.
  Succes

 • Mariëlle Schoor

  Dag Leonie,
  Wat een handig tips lees ik allemaal echt super! Heb zelf ook een vraag wil graag achter de buitenhaard een plank met mozaïek bekleden op watervaste multiplex. Alleen dit wordt wel erg warm heb je hier een tip voor qua lijm en voegen zodat het niet barst van de hitte? Alvast bedankt!

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Mariëlle
  Lijkt me supermooi! Ik denk dat keramische tegels het meest geschikt zijn. Voor de lijm en voeg is het belangrijk om te weten of de plank niet onder de regen komt te staan. Dan moet je zeker zorgen voor afdichting met siliconen en de plank een aantal keer insmeren met verdunde houtlijm om te impregneren( vergeet de zij, boven en onderkanten niet).
  Ik ben benieuwd naar het resultaat en een fotootje wordt op prijs gesteld.
  Groeten Leonie

 • Adike

  Hallo, ik heb een rand om de openhaard met hittebestendige kit mozaieksteentjes gelijmd. Hoe kan ik het afvoegen, is daar hittebestendig voegsel voor of is dat niet nodig?

 • Joost

  Hallo moziekfanaten!
  Ik heb een klein probleempje. Ik heb een tijd geleden een tuintafel gemozaiekt met glas steentjes van 2×2 cm. Erg mooi geworden. Om de rand van de tafel te beschermen heb ik een op maat gemaakte rvs strip geplaatst. Tijdens het voegen heb ik ook tussen de tegeltjes en die rvs rand gevoegd. Door de weersinvloeden, warm en koud, is de voeg losgelaten van de rvs strip. Logisch want dat ijzer zet harder uit en krimpt sneller dan de rest. Dusndie voeg rondom aan de buitenkant moet ik er een keer uithalen en opvullen met kit in de kleur van de voeg. Maar nu komt het. Ik hebbonze salontafel nieuw leven in geblazen door het bovenblad te mozaieken en een zelfde rvs rand rondom te plaatsen. Deze staat uiteraard binnen en wordt dus niet blootgesteld aan die weersinvloeden. Zal ik de gok wagen deze ook te voegen of ook kitten, wat eigenlijk minder mooi is.

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Joost

  Als de tafel binnen staat zou ik gewoon voegmiddel gebruiken. Is toch echt mooier dan kit. Voor buiten kun je ook transparante kit gebruiken, dan valt het niet zo op.
  Succes!

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Adike

  Je kunt voegen met epoxy dat hittebestendig is. Gewone voeg zal mettertijd kruimelig worden en eruit vallen.
  Succes

 • Mariska

  Hoi, ik had een vraagje, Ik ga in mijn tuin zelf betonnen stenen gieten (met een tuinpadmal) en nou was mijn idee om kleine stukjes daarvan de mozaïeken. Mijn idee was om de steentjes gewoon in de nog natte beton te drukken en in zijn geheel op te laten drogen. Maar kan dit?

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Mariska

  Dat kan, kijk maar eens naar voorbeelden op Pinterest of zo waar ze mozaiek in stapstenen verwerken, rechtstreeks in de beton.
  Succes Maar let je wel op dat je de mozaiekstukjes niet te dicht aan de rand zet om vocht tussen de randen te voorkomen. Vocht betekent kans op bevriezen en scheuren.

 • Alice

  Hallo, wat ontzettend leuk dit! Graag wil ik jullie om gericht advies vragen ivm het maken van een hinkelbaan op het schoolplein: ondergrond worden de standaard grijze stoeptegels (30x30cm). Welke tips hebben jullie voor de materialen (ik heb al een stapel Mosa tegels maar kan dat voor buiten), lijm, voegsel (kleur voeg?)? Mijn zorg is vooral dat het jarenlang mooi moet blijven… ik hoor heel graag! Bedankt alvast.

 • Corine Bosch

  Hoi allemaal. Ik ga een polyester koe met glasmozaik en kleine spiegeltjes mozaïeken. Moet ik de ondergrond eerst bijv met een primer behandelen of is vorstbestendige siliconenlijm oké om mee te werken??
  Hij komt buiten te staan. Kan ik hem dan voegen en daarna aflakken met een vorstbestendige blankelak. Of hebben jullie betere ideeën??

 • Hendrikje

  Hallo Leonie, ik heb deze vraag er nog niet bij zien staan. Welke lijm moet ik gebruiken om wandtegeltjes op een glasplaat te plakken? Alvast bedankt voor het antwoord.

 • Josee van Haften

  Ik ben binnenkort van plan om een muur in mn tuin te mozaïeken. Nu ben ik op zoek naar hoe ik dit het beste kan doen. Ik zag al een aantal tips, maar ik wil toch wel dat het goed blijft zitten na de hoeveelheid werk. Ik ben van plan om het binnen te maken op glasvezel gaas en houtlijm. Als het klaar is wil ik dit in stukken op de muur gaan plakken. Maar wat kan ik het beste gebruiken?

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Corine
  Voor polyester ondergronden is het belangrijk om het niet rechtstreeks op de grond te zetten ivm vocht en of vorst schade.
  Succes

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Hendrikje
  Lijmen op glas vraagt om speciale lijm. Informeer maar eens bij de bouwmarkten naar de beste soort.
  Succes

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Josee

  Zorg in ieder geval dat het stuk muur dat je gaat mozaïeken goed droog en vetvrij is. Maak niet te grote stukken in een keer en gebruik goede tegellijm. Ook is het wenselijk om de voegen niet te groot te maken en alleen op droge dagen te voegen. Scherm het deel goed af tot het helemaal ingedroogd is om te voorkomen dat er vocht in komt. Je kunt eventueel na droging. Aan de voeg je werkstuk nog met een dunne laag siliconenkit insmeren. Die is ook in transparant verkrijgbaar en blijft elastisch.
  Veel succes

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Alice

  Je begrijpt dat mozaiek op de grond vooral beschermd moet worden tegen vocht en vorst. Gebruik alleen vortbestendige tegels en voeg rondom de tegels goed met siliconenkit af. Mosa is erg mooi maar ook duur! Kijk eens naar restpartijen bij de bouwmarkten . De voeg kun je wit kopen en mengen met acrylverf in de kleur die je mooi vindt.
  Succes en veel hinkelplezier

 • Petra Fleuren

  Hallo, ik wil terracotta bloempotten voor buiten gaan mozaïeken, waarmee behandel ik de potten zodat ze waterdicht zijn en hierin plantjes gezet kunnen worden?

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Petra

  Terracotta is altijd vorstgevoelig. Zorg dat de bodem niet in het water staat. Een schotel eronder , zonder water in de winter natuurlijk, kan al helpen.
  Ala het nieuwe potten zijn moet je ze eerst goed in het water onderdompelen zodat ze niet al het vocht opnemen van de plantjes die je erin zet. Je kunt ze met waterglas behandelen tegen vorst maar het gevaar blijft toch dat ze scheuren met strenge vorst. Als er in de winter niets in staat kun je ze natuurlijk ook vorstvrij wegzetten tot het voorjaar.
  Succes!

 • J. Veldman

  Hallo,
  Ik wil een tafeltje maken met mozaïek van verschillende stukjes tegel. De tegels hebben verschillende diktes dus ik moet een laagje hebben van iets om ze wat in te drukken zodat de bovenkant gelijk is. Weet je wat ik daarvoor zou kunnen gebruiken? Het is voor een tafeltje van ongeveer 40×40 cm. Alvast bedankt! Joek

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Joek
  Je kunt een dikkere laag tegellijm aan brengen en ze daar dan, afhankelijk van de dikte van de tegeltjes, in drukken.
  Laat het dan eerst heel goed drogen voor je gaat voegen.
  Succes

 • M

  Beste Leonie,
  Ik heb gisteren een houten tafelblad ( ingesmeerd met houtlijm) met een mozaik erop van vorstbestendige tegels gevoegd met eurocol 706. Vandaag vertoont de voeg kleine barstjes. MIsschien toch te snel gedroogd door de wind? Wat kan ik doen? Nog een dunne laag voeg erover? Het is de bedoeling dat de tafel buiten blijft . Alvast heel veel dank voor de reactie!

 • Leonie

  Het kan zijn dat de ondergrond niet helemaal droog genoeg was en het vocht nu de barstjes veroorzaakt.
  Ik zou eerst kijken of het verder scheurt en zo ja dan, na goede droging, nog een dun laagje erover heen doen.
  Succes

 • m

  Dank voor je antwoord Leonie. De ondergrond was droog. Het scheurt niet echt verder. Ik zal proberen er nog een dun laagje overheen te doen.
  Groet!

 • Lea Vanooteghem

  Beste Leonie
  kan je tegeltjes plaatsen op plexiglas? Welke lijm moet je daarvoor gebruiken en waarmee kan ik dit voegen? Het is voor een klein tafeltje van 30cm/30cm
  Groetjes, Lea

 • Leonie

  Dag Lea, dit heb ik nog niet eerder gedaan maar plexiglas kun je alleen verlijmen met acrifix, een speciale lijm voor Acrylaat.
  Ik denk dat voegen niet zo mooi gaat omdat dit niet goed hecht aan het plexiglas. Je zou dus voerloon moeten werken, zo dicht mogelijk tegen elkaar aan verlijmen.
  Hoor graag of het gelukt is.

 • roelof-hilja@hetnet.nl

  Hallo Leonie,
  Ik wil met kinderen mozaïeken op betontegels. De tegels komen buiten te liggen. Ik wil het de kinderen zoveel mogelijk zelf laten doen. Welke lijm is dan handig en welk voegmiddel?

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Roelof, wat een leuk idee. Je kunt dit met gewone tegellijm doen maar wel met vorstbestendige tegels. Voegen en afwerken met siliconen om te voorkomen dat er vocht in komt en het gaat scheuren. Doe de kinderen handschoenen aan en zorg dat ze het middle niet te veel inademen! Het beste kun je dit dus buiten doen als het weer het toe laat.
  Succes!

 • Alice

  Hallo Leonie.
  Binnenkort gaan we op de knutselochtend voor volwassenen mozaïeken op een dienblad.
  Het is allemaal lowbudget en dus ben ik naar een middenstander in ons dorp geweest en heb daar mooie gekleurde vloertegels gekregen.
  Zijn die ook geschikt om mee te mozaïeken?
  En waar kan je de scherven het beste mee opplakken?
  En mag je na plakken direct voegen of moet het eerst drogen?

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Alice, wat een leuk idee!
  Als het dienblad Nieuw is dan eerst een paar laagje s verdunde houtlijm er op smeren. Daarna kun je met gewone tegellijm werken. Maak de stukken niet te groot. Het mozaiek moet wel even aangedroogd zijn voor Je kunt voegen( even koffiepauze of zo) daarna met tegelvoeg invoegen. Maak het voegmengsel niet te nat, zo iets als pindakaas, en weijf het goed in de voegen. Dit wel heel goed laten drogen voor dat je het gaat schoon poetsen. Succes en veel plezier

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Lefering
  Ik weet niet goed wat je met poederlijm bedoelt. Als het tegellijm is die je met water aan maakt dan is het antwoord ja hoor.

 • anjes

  Dag Leonie,
  Vele vragen heb ik inmiddels doorlopen. Maar heb je nog tips om een afbeelding over te nemen op beton 40 x 40. Ik heb een pauw op maat laten vergroten, maar hoe krijg ik dit op mijn project.
  Ben niet goed in tekenen. .
  Het project is voor buiten, kan ik mijn tegels die ik bij de tegelhandel heb gekocht en volgens mij niet voor buiten zijn, na geplakt en gevoegd te hebben behandelen om weerbestendig te maken?

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Anne’s

  Je kunt met ouderwets caronpapier proberen de tekening over te brengen. Tegels die niet vorstbestendig zijn kun je echt niet voor buiten gebruiken. Of je moet het project binnen kunnen zetten tijdens de winter. Het gaat vooral om het vocht dat er in dringt en dan bij vorst uitzet en zo de tegels laat scheuren.
  Succes

 • ilona

  Hallo Leonie,

  Ik ben van plan een schouwplaat voor om de openhaard te maken. We lassen die op maat en willen die mozaieken. Enig idee met welke lijm ik de stukjes het beste erop kan lijmen? Het moet dus warmteproof zijn.

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Ilona

  Je zou thermofix kunnen proberen. Dit wordt gebruikt voor open haarden e.d. Kijk ook of de tegels die je gebruikt voor je mozaiek hittebestendig zijn,
  Succes!

 • Alletta

  Hallo Leonie,

  Ik wil samen met een aantal kinderen tussen de 6 en 12 jaar een dienblad met mozaïek stukjes versieren. Ik begrijp dat dit met houtlijm kan, moet? Als ik dit wil voegen, moet ik dan wachten toch het houtlijm droog is? Zo ja, hoe lang duurt dit?
  Alvast bedankt!
  Alletta

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Alletta,
  Met houtlijm maak je het dienblad beter best and tegen vocht. De tegelstukjes kun je gewoon met tegellijm vastzetten. Goed laten drogen voor je gaat voegen anders kunnen de stukjes loslaten.
  Succes!

 • Nancia

  Dag Leonie,

  Ik heb een mozaïek van scherven op een stoeptegel gelegd. De stoeptegel heb ik van te voren rondom afgedicht met jachtlak. Ik heb tegellijm en voegmiddel gebruikt. Om het mozaiekwerk helemaal weerbestendig te maken, zou ik hem aflakken met dezelfde botenlak. Maar botenlak is op oliebasis en geeft een gele waas en kan daarnaast na een paar jaar in de zon gaan craqueleren is mij verteld. Hoe maak ik de mozaiektegel goed water/vorst en zonbestendig met een zuiver transparante en ook duurzame oplossing? Hoe deed Gaudi dit? 😉

  Groet, Nancia

 • Leonie

  Dag Nancia, hoe Gaudi dat deed weet ik niet:) ik zou het met transparente siliconen doen.
  Succes

 • Jacqueline

  Transparante silicone lijm??? Lijkt mij erg dik? Merk? Soort? Ik ben ook heel lang al op zoek naar bescherming van porseleinmozaik buiten.

 • Nancia

  Dag Leonie,

  Dank je wel voor je snelle reactie! Kun jij mij uitleggen wat je bedoelt met transparante siliconen? Ik ken het enkel in kit vorm. Bedoel je dat er ook een soort siliconenlak of zo bestaat?
  Of kun je kit als lak/laag gebruiken? Zo ja, hoe breng je dit aan: hoe smeer je dit glad uit en hoe hecht het op de serviesscherven? Dank je wel alvast. Hg. Nancia

 • Leonie

  Siliconen transparant is er in kit en lijm. Perfect voor afdichting en voegen van porcelain , de buitenranden met de kitspuit en met een dun kwastje of dunne electriciteitspijp de voegen inspuiten en glad stricken.

 • Leonie

  Dag Nancia, kijk ook eens op de site van Bostik, die hebben alle lijmsoorten voor mozaiektegels.

 • Thieu

  Hoi
  In onze wijk staat een betonnen social sofa die helemaal beschadigd is. Wij zouden die met de bewoners van de wijk zelf op willen kanppen en er een heel nieuw mozaïek op willen maken maar weten niet zo goed waar we mee moeten beginnen, wat we allemaal nodig hebben. Misschien heeft iemand een goed idee/stappenplan. De leverancier van de social sofa’s rekent maar liefst 2500 euro voor het opnieuw beplakken van de social sofa

 • Leonie

  Dag Thieu, wat een tof plan! Ik ben nu met vakantie (in Spanje waar ze geweldig mozaïek maken) . Volgende week kom ik op je vraag terug.

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Thieu, hier komt het dan:
  Maak een plan (ontwerp) lukraak plakken geeft meestal een onrustig effect.
  Je kunt het beste onderdelen op een zogenaamde tegel van gaas maken. Hier voor maak je vierkanten of cirkels of wat je wilt van dun horregaas(is het goedkoopste) die je binnenshuis beplakt met je mozaiek. Daarna kunnen de diverse gaas tegels op de bank gelijmd worden.
  Zorg voor vorstbestendige tegels, cementgebonden lijm om op je gaas te lijmen. Op de bank kun je er ook voor kiezen om de gaas tegels in cement te plakken. Iedere bouwmarkt heeft deze lijmen en cement. Misschien hebben de wijkbewoners zdelf nog wat tegels liggen die je ook kunt gebruiken.
  Erg belangrijk is het om de voegen niet te groot te maken (denk aan tegelwerk in je badkamer) anders heb je kans dat het verkruimeld op de duur en dan valt alles er af. Ook handig voor ronde vormen zo als de leaning zijn de tegelmatjes (die zitten al op gaas en dat kun je gewoon laten zitten`)
  Het flexibele van gaas tegels en matjes zorgt er voor dat je makkelijker nog iets kunt verschuiven.
  Ben erg benieuwd hoe het wordt. Kijk ook eens naar de mozaiek van Gaudi ter inspiratie!

 • familie@leijendekker.com

  Dank je wel voor de adviezen, Leonie. Ik ben er blij mee. Hg Nancia

 • Marja Kamphorst

  Dag Leonie,
  ik heb een vrij grote plaat gemozaïekt voor in een schip. Is trouwens heel mooi geworden.. 🙂
  Alleen wil het nog wel eens gebeuren dat er door het (houten) plafond wat waterlekt. Dit kan dan ook wat bruin verkleuren. Ik wil mijn mozaïek dus beschermen en dacht dit met hamoline aqua te doen. Denk je dat dit voldoende is, of moet ik het toch met een vernis bewerken? En zo ja, welke raad je dan aan?
  Alvast dank voor je reactie!
  Hartelijke groet en fijne avond, Marja

 • Desiree

  Hallo ik heb en tafel gemozaiekt met glas egeltjes en eurkcol tegellijm voor buiten voor glas. Nu laten tegeltjes los hoe kan ik die er weer in lijmen. Met dezelfde tegellijm? En de voegen kan ik daar weer een dun laagje overheen voegen?

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Desiree
  Dat moet zeker lukken. Ik zou wel resten lijm zo goed mogelijk wegkrabben en de voegen ook een beetje uitkrabben voor je ze weer gaat vullen. Succes!

 • geertstanja@pandora.be

  Dag Leonie , ik ga mozaikjes maken van serviesgoed in kadertjes van Ikea. de ondergrond is hard karton . hier heb ik al gelezen soms instrijken met houtlijm. gaat dit ook lukken met karton ? mozaiekje is 10 x 10 cm . alvast bedankt en groetjes uit Belgie

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Anja
  Karton zuigt wel vocht op dus misschien toch een houten ondergrond je maken of in ieder geval een aantal keer met verdunde houtlijm insmeren zodat de porien van het karton dicht zijn.
  Succes!

 • maria

  Hallo, met mijn kapot servies wil ik graag (verschillende diktes en vormen) gaan mozaïeken op een dienblad. Niet om te gebruiken, maar als decoratie. Het komt buiten, onder een overkapping, te hangen.
  Waar moet ik aan denken ? Welk materiaal ga ik gebruiken ?
  dank alvast voor uw antwoord

 • Hillie Blesveld

  waar kan ik van die ondergrond matjes waar je mozaiek steentjes op plakt vinden .

 • mariedejonge68@gmail.com

  Bedankt voor het noemen van de benodigdheden. Ik heb laatst verschillende gekleurde tegeltjes gekocht die ik wil gebruiken voor mozaïek. Ik ga meteen even kijken of ik de juiste kniptang heb. Anders moet ik deze nog even lenen bij mijn buren.

 • Leonie

  Dag Marja, sorry voor de late reactie. Ik had jouw vraag over het hoofd gezien. Het voorgestelde materiaal is een soort impregneer middel. Daar voor moeten de voegen wel minsters 14 dagen uitgehard zijn. Je kunt ook overwegen om een dun laagje transparante siliconenkit te gebruiken. Ik smeer dit met een oud pasje over het werk. Als het droog is komt daar ook geen vocht meer door. Succes!

 • mariedejonge68@gmail.com

  Ik heb jarenlang gekleurde tegels gespaard en zou er graag een mooi mozaïek kunstwerk van willen maken. Goed om te weten welke gereedschappen ik daarvoor nodig heb. Ben van plan om er dit weekend mee te beginnen, dus hopen dat het resultaat mooi wordt!

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Marie,
  Ben benieuwd wat je er van gaat maken! Succes en veel plezier
  Hoop dat je voldoende informatie hebt gevonden

 • Florieke

  Hoi Leonie,
  Ik wil in Spanje de muur achter het zwembad mozaïeken (11m2). Het is een bakstenen muur met een cementlaag erover. Ik heb mooie tegels voor buiten in allerlei kleuren maar vraag me af welke materialen in het beste kan gebruiken voor voorstrijken, lijmen en voegen. Ook twijfel ik erover of ik het direct op de muur maak (doe je dat dan stukje voor stukje?) of eerst op gaas en wat gebruik ik dan voor lijm om het mozaiek op gaas op de muur te plakken?
  Alvast bedankt!
  Florieke

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Florieke, wat een uitdaging! Maar wel leuk. Je kunt stuk voor stuk doen als je duidelijk weet wat je wilt maken. Ik zou wel met b.v. zwarte stift een schets op de muur maken. Zorg dat de muur droog en vet vrij is. Dan kun je kiezen uit: cement en daar de stukjes in drukken of meng de tegellijm met een kleur die je zou willen voegen. Dan zit er al wat kleur in de voegen ! Als je een beetje royal met de lijm werkt hoef je haast niet meer te voegen. Maak wel meteen schoon wat er op de tegels komt want het is natuurlijk lijm. Succes en veel plezier met je werkstuk!

 • Marlene Keja

  Dag..
  Ik wil met mijn kleinkinderen mozaiek tegels voor buiten op straat maken.

  Kan ik gewoon tegelvoeg (wat je in de badkamer gebruikt) ook voor buiten gebruiken?

 • Leonie

  Dag Marlene, voor buiten plat op de grond zou ik eerder voor cement of transparent siliconenkit kiezen. Voegmiddel is niet gegarandeerd waterdicht en dan zou het gaan scheuren, dat zou zonde zijn. Veel plezier!

 • Lian de Hoon

  Hoi Leonie. Ik zou graag een, al betegelde (oude )salontafel willen gaan mozaïeken. Kan ik dat op de oude tegels doen? Of moeten die er eerst uit. Wat moet ik er dan opsmeren voordat ik ga mozaïeken?
  Groetjes Lian

 • Leonie Krusemeijer

  Dag Lian
  Je kunt er gewoon overheen gaan. Zou eerst een dun laagje tegellijm o.i.d. Er op smeren zodat de ondergrond egaal is. Goed laten drogen en dan aan de slag. Ook leuk is om de opstaande rand die nu natuurlijk hoger wordt omdat er al tegels op zitten, ook met kleine vierkantjes of zo te betegelen.
  Succes en veel plezier!

 • Esther

  Ik heb heel veel vragen en leuke ideeën gezien. Ik ben een spiegel aan het mozaieken op hout. Met 4 vierkante spiegels in het midden. En een lijst er omheen. Ik heb glasmozaiek steentjes en wil eigenlijk halve bolletjes langs de rand. Krijg ik dit ooit nog gevoegd?

 • anja kuipers bos

  hallo ik heb een vraag . ik ben een sneeuwpop maken waar de bollen van hard plastic zijn
  moet ik hem dan met iets voorstrijken, voor ik het mozaiek er op kan doen

 • Leonie

  Dag Anja, als het hard plastic is hoeft dit niet. Wel zou ik speciale lijm voor plastic gebruiken om het mozaïek vast te maken. Voegen met een mengsel van gewone voeg en lijm dat je wel direct moet schoonmaken. Je kunt ook zorgen dat er zomin mogelijk voegen in zitten.
  Succes

 • Guido

  Wie kan mij adviseren? In een historische Franse boerderij heb ik een schoorsteen (4-5 meter hoog) van ruwe stenen en een klei(achtig) materiaal. Deze wil ik graag mozaïeken, maar de ruwe ondergrond is stoffig en zeer onregelmatig. Hoe fixeer ik dat, zodat er een mozaïek op geplakt kan worden? Stenen steken her en der uit, klei ruw er tussen gesmeerd, 150 jaar oud, kortom een zeer wisselvallige ondergrond.

 • Leonie

  Dag Guido, dat zal zeker een uitdaging worden! Een glad mozaiek zal volgens mij niet lukken of je moet de schoorsteen glad stucen, dat is zeker niet de bedoeling. Wat ik zou doen is iedere keer een stuk, van boven naar beneden, stofvrij maken en met dunne specie insmeren. Laat de uitstekende delen onderdeel uitmaken van je mozaiek. Gebruik gewone tegellijm maar maak hem niet te dun, zoiets als pindakaas. Ik denk dat een niet al te ‘netjes’ mozaiek het mooiste is. Succes!

 • Wim de Goede

  Glasmozaiek is vaak poreus. Bij het voegen heb je veel kleurverlies omdat het voegmiddel in de porien kruipt. Er komt een kleurzweem van het voegmiddel overheen. Wat valt hiertegen te doen?

 • Leonie

  Dag ?Wim, dat klopt. Als ik met glas werk probeer ik zonder voegen te werken ( stijf tegen elkaar aan) of met transparante siliconenkit te lijmen zodat je geen sporen van lijm o.i,d, ziet. Je kunt proberen door veel met lauw water te reinigen de ‘sluier’ van voegmiddel te verwijderen. Gebruik niet al te agressieve middelen want dit tast het mozaïek ook aan.
  Succes

 • Judith

  Hallo Leonie,

  Ik zie dat je soms met siliconenkit werkt. Dit is te verdunnen met terpentine zodat het makkelijker aan te brengen is. Er is een speciale siliconenkit die goed op glas hecht en ook als lijm daarop bruikbaar is. Mooi voor windlicht met glasmozaiek.
  Heb je ervaring met betonimpregneer middelen die beton waterdicht maken? Zou dit geschikt zijn om voegen ( en tegels?) mee te behandelen?

 • Wim de Goede

  Hallo Leonie,
  Dank voor de rectie, ik ga het proberen met siliconenkit!
  Groet, Wim de Goede

 • Leonie

  Dag Judith,
  Ik heb zelf nog nooit met betonimpregneer gewerkt maar ik denk dat hetzelfde is als wat ze tegenwoordig in bestrating gebruiken om tevoorkomen dat er onkruid tussen de tegels komt. Ik ga ook op zoek naar die speciale kit voor glasmozaiek. Dank voor de tip

 • Judith

  Het is kit voor aquariums. Daar moet ook doorzichtig, netjes en sterk gewerkt worden. Ik heb een aantal prachtige gepolijste marmertegeltjes. De dunste zijn 1 cm dik. Ze zijn niet gemaakt als tegel maar als voorbeeld voor een vertegenwoordiger van natuursteen. Zouden de tegels met de tang te breken zijn, of verniel ik daar de tang mee?

 • Ingrid

  Hoi
  Mijn vraag is ik heb mozaiek gemaakt op hout.
  Maar nu zou ik hem toch graag buiten ophangen.
  Kan ik hem nog met iets lakken zodat hij tegen regen en vorst kan.
  Of kan ik er nu niks meer tegen doen nu hij af is en op hout zit.
  Mvg ingrif

 • Leonie

  Dag Judith

  Marmer zul je moeten hakken met een puntige hamer want je tang kan daar niet doorheen. De professionals doen dat met een speciale hakhamer.
  Succes

 • Leonie

  Dag Ingrid
  Het blijft lastig om hout e.d echt weerbestendig te maken.Zeker de achterkant en de zijwanden zuigen zich makkelijk vol met vocht. Je kunt proberen om deze kanten alsnog eerst met verdunde houtlijm een paar keer in te smeren en als dit droog is het met transparante bovenlak af te werken. Ik kan niet garanderen dat er dan geen vocht in komt.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.